Välj KABE – för säkerhets skull

Husbil är en säker semesterform med låg olycksfrekvens. Om olyckan ändå skulle vara framme är det tryggt att veta att KABE är världsledande på passiv säkerhet för fritidsfordon.

Inom fordonsindustrin pratar man om två typer av säkerhet; aktiv säkerhet och passiv säkerhet. Den aktiva säkerheten handlar om elektroniska system som är inbyggda i grundfordonet för att undvika krockar. KABE bygger sedan årsmodell 2023 alla sina husbilar på Mercedes, pionjärer inom säkerhet med bland annat airbag, ESP, autobroms, färdljusassistans och regnsensor. Passiv säkerhet är säkerhetssystem som syftar till att reducera risken för personskador om kollisionen inträffar. Här går KABE i bräschen och leder utvecklingen av säkra husbilar.

Fördelning av kraften

tester som gjorts av bland annat Trafikverket och ADAC, Europas största bilägarorganisation, visar att det är avgörande att husbilen designas så att energin vid en kollision fördelas och att passagerarutrymmena hålls intakta. Vid test av en husbil av annat fabrikat kollapsade soffan vid krocken vilket resulterade i att sittdynorna åkte fram och att bältet hamnade runt halsen på passageraren. Även köksmodulen kollapsade, vidare lossnade väggar och tak från sina infästningar.

– Rörelseenergin vid en krock ska i så liten utsträckning som möjligt tas upp av kroppen. På KABE har vi vidtagit en rad åtgärder för att uppnå detta, säger Mikael Blomqvist, VD på KABE AB.

Stabil konstruktion

På KABE:s husbilar byggs säkerheten in i konstruktionen redan från början. Konstruktionsavdelningen har implemen- terat unika lösningar som säkerställer att en eventuell krock sker på ett kontrollerat sätt.

– Till exempel är bil- och bodelen sammanfogade med en stålkonstruktion. Taket limmas och skruvas ihop med väggarna och väggarna i sin tur är limmade och skruvade med golvet, förklarar Mikael.

Golvet är bultat till chassit med utelig-gare och väggarna skruvas och limmas fast på en förstärkningsram. Förstärk-ningsramen är fastbultad med drivhuvud. Resultatet är en mycket stabil husbil vars delar håller ihop och står pall för påfrestningar.

Förstärkta metallramar

Ytterligare säkerhetshöjande lösningar är stålramar som förankrar soffa, vattentank, bodelsbatteri och kylskåp. Den förstärkta metallramen i soffan förhindrar att den kollapsar vid en eventuell kollision, den håller även vattentanken på plats. Dinettsoffan har dessutom en konstruktion som förhindrar att sittdynan glider vid en krock och att passageraren får bältet runt halsen.

En annan viktig detalj är att bordet hos KABE:s husbilar kan fällas framåt till en vertikal position. Det minimerar risken att skadas av bordsskivans kanter.

– Fäll alltid ner bordet vid färd när någon sitter bältad i bakstolarna, det är en enkel åtgärd som kan få stor betydelse, uppmanar Mikael Blomqvist.

Välkommen till en KABE-återförsäljare nära dig!

Hitta en KABE Återförsäljare

Test med goda resultat

I januari 2023 utförde Kabe ett krocksäkerhetstest av passagrar- soffan på en Kabe Novum. Testet utfördes med full vattentank på 90 kilo och två testdockor på 80 kilo vardera.

Testet spelades in med fem höghastighetskameror som visade att soffkonstruktionen tål belastningen och att testdockorna hålls tillbaka. Metallstommen blir lätt böjd och den bärande trä- konstruktionen står emot kraften så att testdockorna inte dyker ner under bältena. Den fyllda vattentanken stannar på sin plats.

Därför är din KABE trafiksäker

Fällbart bord i husbil

Bordet kan fällas framåt (plockas bort på Van) för att ge mer utrymme mellan förarstolen och soffans passagerare och skapa en ännu tryggare färd.

dynstopp

Dinettoffan med två bältade platser har utrustats med en konstruktion som hindrar att dynan glider iväg vid en krock.

kylskåp med stålbalk

Krocksäkrat kylskåp med stålbalk (vissa kritiska modeller beroende på kylskåpets placering).

Batteri i stålram

Bodelens batteri är förankrat i en stabil stålram som håller det på plats även i händelse av en kollision.

Förstärkt metallram som förhindrar att soffan kollapsar

Inuti dinettsoffan finns en förstärkt metallram som förhindrar att soffan kollapsar vid en eventuell kollision. Metallramen håller också vattentanken på plats och hela soffan har integrerats med vattentankens stativ som är fast förankrat i golvet.

KABE använder cookies!

För att förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassade erbjudanden använder vi cookies.