KABE + Mercedes + AL-KO:

Tre starka aktörer skapar en unik produkt tillsammans

KABEs stora framgångar på husbilsmarknaden etablerades med de välutrustade Travel Master-serierna byggda på Fiat Ducatos stabila husbilsbas. 2020 kompletterades utbudet med ett antal Mercedes-baserade modeller.

Daniel Jaldemark, som är försäljningschef på KABE, berättar hur tankarna gick när den småländska husbilstillverkaren inledde sitt samarbete med Mercedes-Benz.

– KABE har alltid kunnat leverera marknadens bästa produkter när det gäller komfort och kvalitet. I takt med att vi presenterade ännu fler premiummodeller blev det tydligt att många kunder också efterfrågade en ytterligare uppgradering av standarden i bildelen.

KABE 2022

Kvalitetsstämpel

Diskussioner inleddes med Mercedes-Benz, som nu på allvar har gett sig in i fritidsbranschen med sina bekväma och personbilsutrustade modeller i Sprinter-serien.

Responsen från den tyska biljätten var omedelbart positiv. Samuel Broman arbetar som Key Account Manager inom Vans, för Mercedes-Benz i Sverige. Han beskriver samarbetet med KABE som en stor möjlighet.

– KABE har en kvalitetsstämpel på hela sitt utbud som passar väldigt bra ihop med Mercedes-Benz, liksom de höga ambitionerna när det gäller säkerhet. KABE är ett företag som alltid ligger i framkant och man tvekar inte att starta nya komplexa utvecklingsprojekt.

Årets husbilar 2022!

KABE har vunnit en fin utmärkelse i Tyskland som den bästa importerade husbilen i kategorin ”halvintegrerade husbilar över 60 000 €”. Över 14.000 läsare av promobil, Tysklands mest populära husbilstidning, utsåg vinnarna för 2022! Vi på KABE är mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse. Stort TACK till alla som deltog i omröstningen!
KABE 2022

Högt värderade hos Mercedes

Samuel Broman tillägger att KABE är pådrivande och ställer höga krav för att slut­produkten ska bli så bra som möjligt. Något som uppskattas av Mercedes och gör att samarbetet blir givande för båda parter.

Även från KABEs sida har partnerskapet präglats av positiva erfarenheter.

– Vi känner att vi är högt värderade hos Mercedes på central nivå. Det betyder väldigt mycket. Att börja bygga en husbil tillsammans med ett nytt bilmärke är inte något man gör i en handvändning. Det är många detaljer som måste lösas innan produktionen kan komma igång, säger Daniel Jaldemark.

Individuellt anpassat chassi

Förutom grundbilen och bodelen är chassiet en central del av en riktigt bra husbilsupplevelse. I KABEs nya Mercedes-utbud har varje modell och varje enskild fordonsstorlek ett individuellt anpassat chassi som är framtaget av det tyska teknikföretaget AL-KO.

Per Åkerblom från AL-KO Sverige ingår i projektgruppen som tillsammans med KABE och Mercedes har arbetat hårt för att optimera fordonens köregenskaper.

– Enkelt uttryckt är principen för en välbalanserad husbil att skapa långa axelavstånd i förhållande till överhänget i bakänden. Med för mycket överhäng får bilen en ogynnsam viktfördelning, vilket påverkar drivning, stabilitet och komfort negativt.

När grundspecifikationen hade tagits fram för de nya modellerna fortsatte det gemensamma arbetet på detaljnivå.

– Vi gnuggade tillsammans fram de bästa totallösningarna. Det innebär att alla KABEs Mercedesbyggda husbilar är utrustade med unikt utformade chassier från AL-KO, säger Per Åkerblom.

Mercedes-Benz Sprinter - KABE 2022

Tummen upp direkt!

Först ut på marknaden var två exklusiva helintegrerade serier; KABE Crown i längderna 760, 810 och 860 samt KABE Imperial i längderna 810, 860 och 910. De nya Mercedes-modellerna premiärvisades på Noliamässan i augusti 2019.

– Det blev tummen upp direkt! Kombinationen med Mercedes Sprinter och AL-KOs skräddarsydda chassier har gjort det möjligt för oss att erbjuda lyxiga och fullvuxna husbilar med en körkänsla som liknar personbilens. Något som verkligen uppskattas av våra resglada användare, berättar Daniel Jaldemark.

På Elmia Husvagn Husbil i september samma år presenterades ytterligare en uppmärksammad Mercedes-nyhet i den stora KABE-montern: En efterlängtad året-runt-utrustad Van, byggd på Mercedes Sprinter med förhöjt tak.

Bästsäljare

Succén med de nya modellerna gjorde det enkelt för KABE att ta nästa steg. Redan inför 2021 lanserades nya halvintegrerade KABE Royal Crossover x780 och x880 med 2,50-bredd, som har en extra nedsänkbar taksäng över dinetten och också byggs på Mercedes Sprinter med specialutformade AL-KO-chassier.

Royal x780 positionerade sig snabbt som en verklig bästsäljare. Lagom stor och med en genomtänkt och flexibel planlösning, tycker många. Populariteten ökade i samband med KABE-koncernens mässa på Elmia i september 2021, då det erbjöds möjlighet att provköra bilen tillsammans med Per Åkerblom från AL-KO.

– Jag vågar påstå att KABEs Royal x780 är i absolut topp när det gäller körkomfort. Längden på 8 meter, kombinerat med ett axelavstånd på hela 4,8 m, gör att fordonet ligger som ett strykjärn på vägen – tryggt och stabilt. Och det är tyst därtill. En riktig långfärdsbil, förklarar Per Åkerblom.

Han tycker det är viktigt att lyfta fram alla funktionerna i ett bekvämt husbilsliv.

– Första gången man väljer husbil är det lätt att fastna på husdelen. Man jämför inredning och förvaring och tänker kanske inte så mycket bildelen och de värden som normalt prioriteras vid ett bilköp. KABEs nya modeller uppfyller helheten i ­begreppet husbil.

Modern personbilsteknik

Det Mercedesbyggda utbudet från KABE kan delas in i tre olika grupper: KABE Van, halvintegrerade KABE Royal samt helintegrerade KABE Crown och KABE Imperial. Samtliga har Mercedes Sprinter som bas, men produktionssätten skiljer sig åt.

– KABE Van byggs i en färdig skåpbilskaross där vi isolerar alla balkar och hålrum innan vi inreder bilens bodel. KABE Royal har en komplett förarhytt från Mercedes som förses med ett AL-KO chassi bakom och på detta en påbyggnad av KABEs egenproducerade väggelement och inredning. På KABE Crown och Imperial bygger KABE hela karossen och inredet, inklusive fronten, i vår husbilsfabrik i Tenhult, förklarar Daniel Jaldemark.

– Jag vågar påstå att KABEs Royal x780 är i absolut topp när det gäller körkomfort.

KABE Van har en 4-cylindrig dieselmotor på 163 hk och 7-växlad automatlåda. KABE Royal, Crown och Imperial har en 170 hk-motor och 9-växlad automatlåda.

Modellerna är utrustade med Mercedes-Benz moderna personbilsteknik och innehåller en lång rad olika säkerhets- och hjälpsystem som gör husbilsfärden både enklare och tryggare. Dessutom ingår det senaste multimediasystemet från Mercedes med en 10,25 MBUX touchscreen och backkamera.Mobilitetsgaranti

– Du får även tillgång till Mercedes-Benz mobilitetsgaranti. Genom att trycka på en knapp i fordonet kommer du i kontakt med en svensktalande person i vårt callcenter som skickar en tekniker eller ordnar bärgning till närmaste Mercedes-verkstad om det uppstår problem med bilen, berättar Samuel Broman.

Mobilitetsgarantin omfattar också hjälp med boende eller hemresa, om det behövs. Garantin gäller upp till 30 år under förutsättning att bilen får regelbunden service på en auktoriserad Mercedes-verkstad.

Unik produkt

KABEs nära samarbete med Mercedes och AL-KO har inneburit en kraftig försäljningsökning och en ännu starkare position på marknaden för de svensktillverkade husbilarna från Tenhult.

Framgångskonceptet, menar Daniel Jaldemark, ligger i kombinationen av KABEs höga kvalitet och standard i boendet och den fordonsteknologi i framkant som Mercedes-Benz Sprinter i kombination med AL-KO chassier erbjuder.

– Vi är tre starka aktörer som skapar en unik produkt tillsammans. Vår gemensamma målsättning inför framtiden är att fortsätta leda utvecklingen i branschen och ligga steget före. Precis som KABE alltid har gjort.
Hitta en KABE återförsäljare >

KABE reserverar sig mot ev. sakfel och felskrivningar. KABE förbehåller sig rätten till ändring av konstruktion och data utan föregående meddelande.

KABE använder cookies!

För att förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassade erbjudanden använder vi cookies.