Krocksäkerhetstest 2023

KABEs fordon är utrustade med flera aktiva säkerhetssystem som skapar extra trygghet på vägen. Om olyckan ändå är framme finns också passiva säkerhetssystem som skyddar dig vid en krock.

I januari 2023 utförde KABE ett krocksäkerhetstest av passagerarsoffan på en KABE Novum husbil i samarbete med fordonsstolstillverkaren Aguti.

Testet genomfördes av ett tyskt institut för bilsäkerhet efter den europeiska standarden ECE-R17 Anh.7, vilket är en högre standard än vad som krävs enligt lag för husbilar.

– Som ett led i KABEs utvecklingsarbete är det viktig för oss att hela tiden säkerställa säkerheten i våra fordon. Testet var helt frivilligt och hade fokus på krocksäkerheten för passagerarna på de två bältade platserna i bilens dinettsoffa, förklarar Mikael Blomqvist, som är VD på KABE AB.

Krocksäkerhetstestet utfördes med en full vattentank på 90 kilo och två stycken testdockor på 80 kilo vardera. Hastigheten var 37,5 km per timme, vilket motsvarar en accelerationskraft närmare 27 gånger kroppsvikten vid en kollision. Till exempel om man kör in i framförvarande fordon i en bilkö.

Högre säkerhet

Testet spelades in med fem stycken höghastighetskameror som visade att soffkonstruktionen tål belastningen, där testdockona hålls tillbaka vid kollisionen. Metallstommen blir lätt böjd och den bärande träkonstruktionen står emot ­kraften så att testdockona inte dyker ner under bältena.

– Ett annat viktigt besked är att den fyllda vattentanken stannade på sin plats. Testet blev därmed godkänt med goda resultat och vi kan konstatera att passagerarplatserna i en KABE uppfyller högre säkerhetsstandard än vad marknaden kräver, säger Mikael Blomqvist.

Maximal säkerhet på vägen

Säkerhetstanken genomsyrar hela KABEs utbud och omfattar såväl husbilar som husvagnar. Här presenteras några av de detaljer som bidrar till att göra din körning maximalt säker och bekväm, även vid tuffa vägförhållanden som halka och snö.

Husbilens bil- och bodel sammanfogas med en stålkonstruktion. Karossens väggar och front byggs efter sandwich-principen för att maximera vridstyvheten. A-stolpen görs i en helgjuten solid konstruktion.

Dinettoffan med två bältade platser har utrustats med en konstruktion som hindrar att dynan glider iväg vid en krock. Inuti dinettsoffan finns en förstärkt metallram som förhindrar att soffan kollapsar vid en eventuell kollision. Metallramen håller också vattentanken på plats och hela soffan har integrerats med vattentankens stativ som är fast förankrat i golvet.

Välkommen till en KABE återförsäljare nära dig!

Hitta en KABE Återförsäljare
Fällbart bord i husbil

Bordet kan fällas framåt (plockas bort på Van) för att ge mer utrymme mellan förarstolen och soffans passagerare och skapa en ännu tryggare färd.

dynstopp

Dinettoffan med två bältade platser har utrustats med en konstruktion som hindrar att dynan glider iväg vid en krock.

kylskåp med stålbalk

Krocksäkrat kylskåp med stålbalk (vissa kritiska modeller beroende på kylskåpets placering).

Batteri i stålram

Bodelens batteri är förankrat i en stabil stålram som håller det på plats även i händelse av en kollision.

Förstärkt metallram som förhindrar att soffan kollapsar

Inuti dinettsoffan finns en förstärkt metallram som förhindrar att soffan kollapsar vid en eventuell kollision. Metallramen håller också vattentanken på plats och hela soffan har integrerats med vattentankens stativ som är fast förankrat i golvet.

KABE använder cookies!

För att förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassade erbjudanden använder vi cookies.