Jobba på KABE

Omväxlande arbete med många utvecklingsmöjligheter

Att bygga en KABE är ett lagarbete. Varje detalj i den färdiga husvagnen eller husbilen är resultatet av gemensamma insatser från konstruktörer, snickare, elektriker, montörer och andra duktiga medarbetare vid KABEs moderna produktionsanläggning i Tenhult.

I dag har KABE över 500 anställda. De senaste årens starka försäljning har inneburit utökad produktion och behov av nyanställningar inom flera olika kompetensområden. Och den positiva trenden ser ut att hålla i sig.

Zeljko Rosic, som är arbetsledare inom produktionen, vill gärna uppmana fler att söka jobb på KABE. Här finns stora utvecklingsmöjligheter, menar han.

- Jag har själv gjort resan från montör till arbetsledare, precis som många andra. Det är det som är så roligt med KABE. Här sker hela tiden förändringar samtidigt som det är ett stabilt företag att jobba i!

Eget ansvar

Trots att stora delar av KABEs tillverkning är automatiserad är det många moment som sker manuellt och kräver stor noggrannhet och hantverksskicklighet.

Astrid Axelsson arbetar som montör i den nyligen utbyggda husbilfabriken, som nu har två motoriserade linor och en fördubblad produktionskapacitet. Här tillämpas så kallad Lean produktion, med den japanska bilindustrin som förebild. Varje enskild husbil tillverkas efter en specifik kundorder.

- Som montör på KABE får du möjlighet att utvecklas och växa som person. Varje dag lär man sig något nytt. Vi arbetar i team men har samtidigt mycket eget ansvar, förklarar Astrid.

Eget snickeri

2017 byggdes en ny pressanläggning för KABEs unika sandwichelement. Här tillverkas väggar, tak och golv till de blivande husvagnarna och husbilarna.

KABE har också en egen snickerifabrik, som gör alla skåpstommar, luckor, dörrar och övrig inredning i hög kvalitet. Det mesta byggs i självbärande moduler som monteras innan väggarna kommit på plats.

- I snickeriet producerar vi cirka 15 000 detaljer under en arbetsdag, berättar fabrikschef Rickard Johansson. Det är en modernt utrustat snickeri med nya maskiner där vi snabbt kan ställa om produktionen efter de modeller som kunderna efterfrågar.

Framtidens produkter

Gedigen kvalitet, innovativa lösningar och smart design har varit kännetecknande för KABE ända sedan Kurt Blomqvist byggde den allra första husvagnen för över 60 år sedan. I dag har KABE ett eget teknikcentrum i anslutning till produktionen, där nya idéer utvecklas och alla produkter testas innan de presenteras på marknaden.

- Det är en stor fördel att vi har utveckling och tillverkning på samma ställe. På så sätt har vi full koll på hela kedjan och kan snabbt göra justeringar för att få fram den allra bästa lösningen, säger Roberth Eriksson, som är KABEs konstruktionschef.

Oftast börjar en ny produkt med en ritning i datorn, men när det gäller inredningsdetaljer kan det ibland vara enklare att göra en modell manuellt. I samband med de första ritningarna eller modellerna diskuteras också produktionstekniska frågor och de framtida kostnaderna för inköp av material och liknande.

- Som konstruktör på KABE får du vara med och utveckla framtidens produkter inom ett verkligt roligt och spännande område. Här har vi alltid nära till resultat och ser hela tiden kopplingen mellan vårt eget arbete och den färdiga produkten som rullar ut från fabriken.

Vill du arbeta tillsammans med oss på KABE?

KABE använder cookies!

För att förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassade erbjudanden använder vi cookies.