Så utvecklas en KABE

KABE arbetar kontinuerligt med produkt­utveckling och varje nytt modellår brukar kännetecknas av flera intressanta nyheter.

Vissa KABE-år utmärker sig lite extra, som 2020, då KABE inledde sitt samarbete med Mercedes-Benz och flera nya exklusiva husbilsmodeller presenterades på marknaden.

Samtidigt lanserade KABE sin första ”plåtis”, en fullvuxen van byggd på Mercedes Sprinter med förhöjt tak och med KABEs alla unika fördelar.

– Tankarna på att skapa en rejäl van med riktiga året-runt-egenskaper började växa fram under 2018 och i september året därpå var vi redo att visa den allra första bilen på Elmia Husvagn Husbil, berättar Tina Andersson, som är utvecklingschef på KABE.

Så här växer en ny KABE-modell fram- KABE 2022

Designprojekt

Modellåret 2022 får vi stifta bekantskap med en helt ny husvagnsserie, KABE Estate, som är en omarbetad efterföljare till KABEs populära Classic-serie, som funnits på marknaden i tio år.

Tina Andersson beskriver utvecklingen av Estate som ett omfattande designprojekt, där ambitionen var att skapa en husvagnsserie som skulle upplevas som ny och fräsch och tilltala den växande skaran av yngre KABE-köpare.

– Estate har redan fått fin respons och det är många som gillar den nya inredningen med sitt enkla och stilrena formspråk, som löper genom hela vagnen och tydligt visar vad produkten står för. Exteriören är modern och kaxig, med slätplåt, svarta fönsterkarmar och kontrastrika röd-svarta dekaler med 3D-känsla.

Öra mot marknaden

Utvecklingen av nya modellserier kräver noggrann kunskap om marknaden och de behov och önskemål som finns bland användarna. Här har KABEs återförsäljare en viktig roll.

– Återförsäljarna är KABEs öra mot marknaden, där värdefulla synpunkter och signaler fångas upp som kan föras vidare till ritbordet och så småningom resultera i en förbättrad eller helt ny produkt, säger Tina.

De flesta förändringarna i modellpro- grammet genomförs i samband med en ny årsmodell. Men det händer också att KABE presenterar en ny produkt under ett pågående modellår.

– När marknadssidan uppfattar att det finns en efterfrågan på en ny modell eller planlösning gör vi på utvecklingsavdelningen alltid vårt bästa för att snabbt ta fram grunderna för en bra produkt.

Vardagsrumskänsla

Ett aktuellt exempel är nya intressanta Royal 600 CXL, som du kan läsa mer om på nästa uppslag i tidningen.

Under hösten 2021 fick Tina och hennes kollegor uppdraget att ta fram en ny planlösning för den populära 600-modellen, med större sittgrupp och ännu mer vardagsrumskänsla, utan att tumma på modellseriens höga köksstandard.

I september började de första skisserna ta form. Den bärande tanken var att göra en förlängning av U-gruppen i vagnens framände och skapa ett helt nytt vinkelkök där arbetsbänken mot sittgruppen skulle innehålla ett nedsänkbart TV-stativ.

– Här fanns förstås en del utmaningar. Speciellt i köket där allt skulle planeras från grunden och det gällde att hitta optimala lösningar för arbetsytor och förvaring och ge den fina Royal-spisen rätt placering.

Estate - KABE 2022

Uppleva volymerna

Efter de första ritningarna byggde KABEs utvecklingscentrum en modul i full skala där Tina och arbetsgruppen fick möjlighet att kontrollera alla mått och uppleva volymerna i den tänkta planlösningen.

– I en testmodul kan vi sätta oss i soffan, stå vid diskbänken, öppna skåp och lådor och känna hur det är att röra sig mellan planlösningens olika funktioner. Att bygga är det absolut bästa sättet att veta hur det blir när det är färdigt, säger Tina.

När alla korrigeringar och ändringar har gjorts tar man fram CAD-ritningar med exakta mått. KABEs konstruktörer går igenom förutsättningarna för detaljerna inom inredning, stomme och el.

En verkligt stor fördel, påpekar Tina, är att KABE har ett eget snickeri som kan involveras tidigt i alla utvecklingsprojekt.

– Vi har en nära dialog med snickeriet som underlättar processen och bidrar till att vi kan hitta smarta lösningar och anpassningar som gör slutprodukten ännu bättre.

Passande utrustning

Parallellt med utvecklingsingenjörer och konstruktörer arbetar KABEs inköpsavdelning för att hitta passande utrustning. För Royal 600 CXL handlade det bland annat om det nya nedsänkbara TV-fästet.

– Vilka lösningar har våra leverantörer? Vad kostar det? Vad väger det? Hur stor kan TV:n vara?

Det krävdes också lite speciell inredning för de hörnplacerade köksskåpen. Alla inredningsdetaljer provas sedan fysiskt och monteras i testmodulen. Kanske behövs någon avslutande liten korrigering göras i ritningarna.

Prototyp

I mitten av oktober var alla produktionsunderlag färdiga och en order kunde läggas till produktionen för att ta fram en prototyp.

– I början av december visade vi nya Royal 600 CXL för återförsäljarna på den årliga KABE-skolan, berättar Tina. Det blev tummen upp, så nu återstår bara för vår marknadsavdelning att lansera det senaste tillskottet i KABEs flexibla modellutbud. KABE planerar att lansera nya Royal 600 CXL till sommaren, men du kan redan nu förhandsbeställa din alldeles egna Royal 600 CXL hos din KABE-återförsäljare, för leverans i höst.

Vår senaste nyhet Royal 600 CXL

Läs mer om Royal 600 CXL
Hitta en KABE återförsäljare >

KABE reserverar sig mot ev. sakfel och felskrivningar. KABE förbehåller sig rätten till ändring av konstruktion och data utan föregående meddelande.

KABE använder cookies!

För att förbättra din upplevelse, analysera trafik och ge dig personligt anpassade erbjudanden använder vi cookies.